Hajde fushatë. Fushatë për të tërë.

NJe shkrim interesant qe ve ne dukje disa probleme themelore te sistemit politik.

Edlira Gjoni's Blog

Pra sot, niska zyrtarisht fushata? Si ta bëjmë dallimin? Se fushata s’është ndërprerë asnjë sekondë që kur janë shtuar televizionet si kërpudhat pas shiut. Mbaro një palë zgjedhje, merru me rezultatin, kontesto, protesto, dil para makinave (Shaban Memia), poshtë tyre (Krenar Ahmeti), në shesh (Sali Berisha), bëj përshesh (Edi Rama), në grevë (Erjon Velia d.v.), në protestë (mundësuar nga Ilir Meta), në bulevard (ça horrash), gjithandej ku ka kamera (hë, keni ardhur të gjithë?).

Nuk mbaron ky kalvari, por, afrohen zgjedhjet e tjera, dhe grevat mbarojnë, makinat shpërndahen, vdekjet harrohen, të gjithë pajtohen, bëhen miq, puthen si vëllezër e kaluar vëllezërve, grusht bashkuar rreth Shqipërisë aman, se do e çojmë në Europë, e me zemër të këputur, fillon fushata tjetër. Asnjë ditë pushim. Çdo dy vjet zgjedhje. Një vit e harxhojmë me ato që s’pranojmë, një vit tjetër me ato që përgatisim. E kështu, arrijmë në 23 Majin e 2013-ës.

View original post 813 more words

Advertisements

GRID RROJI: EDHE NJËHERË PËR PËRPLASJEN

Një analizë mbi pashmangshmërinë e një përplasjeje mes parisë dhe qytetarëve që pata shkruar pak kohë më parë, e botuar  këtë të hënë tek Panorama, u bë shkas i disa reagimeve  edhe  nga Tirana. Sipas njërit syresh “gjatë fushatës paraelektorale ka pasur shpeshherë opinione të hedhura nga kënde të ndryshme, jo nga njerëzit e medias, për dyshim të procesit zgjedhor, rrezik të përplasjes shoqërore dhe sociale të aktorëve të ndryshëm ditën e zgjedhjeve apo para dhe pas”.

Në gjykimin tim, reagimi që ka shkaktuar shkrimi nuk është i justifikuar; arsyeja është se në ato përfundime del çdo profesionist që shqyrton me kujdes të dhënat dhe kahjen e situatës. Reagimi i shumëanshëm tregon se paria jo vetëm që është e ndërgjegjshme për rrezikun që i kanoset sistemit të saj sundues, por edhe i trembet fort daljes në shesh të së vërtetës. Një shprehje popullore thotë  “qeni leh për të të trembur”. Mirëpo, jo të gjithë i kanë frikë qentë. Dhe e vërteta nuk ka ikur kund.

Për shkak të interesit të ngjallur dëshiroj që t’i rikthehem dhe ta shtjelloj më tej argumentin dhe bindjen time se në pikën kritike ku i ka çuar punët paria e Tiranës po përvijohet një përplasje midis saj dhe qytetarëve e cila duket thuajse e pamënjanueshme.

Duke qenë se kriza ekonomike, politike dhe shoqërore është thelluar së tepërmi, procesi zgjedhor është i kontrolluar nga palët, por duke marrë parasysh edhe se parisë i kanë mbaruar truket me të cilat është mbajtur derimëtani, përplasja mes saj dhe qytetarëve është përfundim logjik. Dhe kjo nuk do ishte hera e parë që sistemi oligarkiko-hajnor i krijuar nga bandat kriminale të parisë së Tiranës e çon vendin drejt përplasjes.

Ka disa arsye që më shtyjnë të arrij në këtë përfundim të cilat do t’i radhis më poshtë.

Gjendja e Shqipërisë është kritike, ekonomia është në rënie të lirë, arka e shtetit është bosh, shteti është në rastin më të mirë i dobët, politika është kriminale dhe e korruptuar deri në palcë, dhe qytetarët nuk shohin shpresë nga asnjëra nga forcat që marrin pjesë në këto zgjedhje. Më tej, mjafton të thuhet se sundimi i ligjit është një eufemizëm, dhe ligji nuk mbron qytetarin por parinë. Qytetarët e kërkojnë mbrojtjen jashtë kontureve të ligjit.

Sa më sipër nuk janë opinione personale por gjykime të bazuara në të dhënat e fundit zyrtare dhe nga burime të tjera brenda dhe jashtë vendit. Për shembull, Banka e Shqipërisë në raportin e saj të fundit tremujor pohon se “në kushtet aktuale nuk disponon instrumenta financiarë efektivë për të ndikuar pozitivisht në ekonomi”. Me pak fjalë, kushdo që do qeverisë do përballet me një ekonomi të rrënuar dhe nuk do ketë ndihmë permes politikave fiskale nga BSH-ja. Gjendjen e rënduar e pohoi në një shkrim këto ditë edhe ekonomisti dhe deputeti i shumicës Selami Xhepa.

Gjithashtu, mediat raportojnë nga të dhënat e qeverisë se hyrjet në buxhetin e shtetit janë pakësuar ndjeshëm tremujorin e parë të 2013ës jo vetëm në raport me vitet e katërvjeçarit të parë por edhe duke i krahasuar me vitin 2012 i cili ishte vit krize.

Më tej, qeveria raporton se rritja ekonomike është rreth 4%, ndërkohë që CIA gjykon se rritja reale është 0.7%. Kjo nuk është e mjaftueshme për të garantuar daljen e ekonomisë nga kriza. Investimet publike janë  tërësisht të  financuara me anë të  borxhit publik, raporti i të  cilit me PBB-në  është  duke shkuar mbi 65 %. Si FMN ashtu edhe BB janë shprehur qartë se ky nivel është i papërballueshëm. Vetë qeveria kishte si tavan 60% dhe në objektivat e deklaruar në strategjitë e saj financiare shquhet qartë synimi për uljen e borxhit nën këtë tavan.

Qeveria po riciklon veprat publike që ka premtuar që nga viti 2007 për të bërë fushatë megjithëse e di se shumica e tyre nuk kanë  gjasë  të përfundojnë. Tuneli i Kërrabës do hapet po gjasat janë që shqiptarët t’i paguajnë kostot e tij për vite me radhë. Arka e shtetit është bosh dhe nuk mund të  merret më  borxh. Thënë  thjesht, shteti po falimenton.

Nga ana e vet, opozita është po aq e kriminalizuar dhe nuk ka shpalosur asnjë vizion alternativ.Ajo jo vetëm që nuk ka asnjë plan për të dalë nga situata e rënduar por bën premtime të rreme për ulje taksash dhe hapje vendesh pune. Ata nuk mund të bëjnë fushatë reale kundër qeverisë sepse kanë kooptuar një pjesë të saj.

Më tej, në vend që të ofrojnë zgjidhje reale “Rilindasit” lejla e kanë mendjen tek bërja e premtimeve më të mëdha se qeveria, dhe tjerrja e informacionit dhe ana estetike. Ndoshta koordinimi i ngjyrave dhe funksionimi i autobuzave luksozë janë  vërtet shqetësimi më i madh i Rilindasve ngjalistë të Ramës, por populli ka halle të tjera. Dhe këto halle nuk do të zgjidhen nga Alister Kempbëlli apo Toni Bleri.

Situata në KQZ është një tjetër shembull i papërgjegjshmërisë së palëve. Qeveria e shpërfilli hapur ligjin që kish miratuar vetë me justifikimin qesharak “deshën me na e fut”, duke përligjur parimin e forcës.  Opozita u përpoq të ndryshojë balancat në KQZ me anë të një manovre finoke dhe megjithë thirrjet e partnerëve ndërkombëtarë nuk i plotëson anëtarët e saj. Kjo lloj sjelljeje është tipike e klaneve kriminale të cilave nuk u bëhet vonë për pasojat që veprimet e tyre kanë për shoqërinë. Mirëpo kur të mbarojnë zelli i fushatës dhe procesi zgjedhor qytetarët do kërkojnë llogari sepse nuk mbahet familja me rrenat e politikës. Në mungesë të zgjidhjeve, nuk mund të mos ketë përplasje midis qytetarëve dhe parisë sunduese, cilado palë qoftë  në  pushtet.

Nga pikëpamja politike, paria ka praktikuar parimin “përça e sundo” me shumë efikasitet. Të gjithë shqiptarëve u është imponuar të jenë “me ne” apo me “ata”, “komunistë” apo “antikomunistë”, “të djathtë” apo “të majtë”. Sigurisht që duke kontrolluar mjetet e informimit paria ka nën kontroll edhe përcaktimin e këtyre koncepteve, duke e vendosur qytetarin midis Shillës dhe Karibdës. Mirëpo, çdo e keqe vjen me një të mirë-thotë populli. Grimcimi shoqëror dhe politik që ka prodhuar kjo mënyrë politikëbërjeje ja ka ulur në maksimum legjitimitetin dhe ja ka hequr parisë kontrollin e plotë mbi sferën politike.

Sondazhet ka vite që tregojnë një besueshmëri në ulje të vazhdueshme të politikës, ndaj askush nuk ka më dyshime se palët e parisë së Tiranës janë thjesht banda kriminale. Pakti i ngjalave vetëm jua përforcoi qytetarëve gjykimin për parinë. Në kushte të tilla, qytetarit nuk i mbeten më  zgjedhje përveçse parimit të së keqes më të vogël. Mirëpo, një shprehje amerikane thotë “budallallëku më i madh është kur bën gjithmonë të njëjtin veprim dhe pret rezultate të ndryshme”. Shqiptarët besojnë tek demokracia por ata nuk hanë bar. Ndaj edhe përplasja midis qytetarëve dhe bandave mafioze të politikës është përfundim logjik.

Më anë tjetër, megjithëse palët e parisë kontrollojnë ekonominë qendrore, burimet e shtetit dhe aparatin qendror mediatik, forcimi i klaneve lokale përbën një problem tashmë të pakapërcyeshëm për ta. Listat e deputetëve janë  shembulli më  kuptimplotë i kësaj dukurie. Në  asnjë  qark të  vendit nuk mungojnë  pasunarët e rinj të tranzicionit, bosët e mafiave lokale dhe “të  besuarit për kokë ” të kryetarëve. Në  diskutimin publik është  tashmë  e qartë  se konkurrimi politik në  PD varet nga orekset dhe simpatitë  vendore të  familjarëve të  kryeministrit, ndërsa në  PS sundon klani i biznesmenëve të  cilët e kishin provuar besnikërinë  ndaj Ramës gjatë  drejtimit të  bashkisë.

Po ashtu, kapërcimet nga një  klan tek tjetri bëhen në  funksion të  fuqisë  lokale që  mund të  kenë  kandidatët dhe jo përkatësia e tyre ideologjike. Kjo lloj sjelljeje është tipike e klaneve kriminale mafioze. Tanimë  paria jo vetëm është  përfaqësuese e klaneve kriminale, ajo është  e kapur prej tyre plotësisht. Thënë popullorshe, në  parlamentin e ardhshëm të  gjithë  do të  jenë  një  stof.

Një situatë e tillë nuk mund të vazhdojë pa fund.Edmund Bërk shprehej kësisoj kur analizonte keqqeverisjen e mbretërisë britanike në kolonitë amerikane më 1769: “çështja nuk është a ka qeveria të drejtë t’a bëjë popullin e vet të palumtur, por a është në interesin e saj t’u plotësojë qytetarëve të vet aspiratat”. Historia e revolucionit amerikan na tregon se si përfundon një pari politike e cila abuzon pa fre me popullin e vet.

Mirëpo, pyetja që  shtrohet është  si mendon paria të  dalë  nga kjo situatë? Paria i dëgjon  paralajmërimet me gjuhë diplomatike të miqve e partnerëve edhe pse mundohet t’i interpretojë në favor të vet sa për sy e faqe. Ajo do të përdorë  të  gjitha mjetet që  ka në  dispozicion për të ruajtur pushtetin e vet oligarkik, kërcënimet, frikësimet, mbylljen e shtigjeve të medias e deri edhe eliminimin fizik të kundërshtarëve të vet në  raste të  veçanta. Jo më kot një numër jo i vogël kandidatësh në listat e palëve janë të kërkuar nga interpoli.

Por këtë herë edhe ata vetë kanë frikë se situata është e pakapërcyeshme. Ndaj edhe reagimet ndaj cilitdo gjykim jashtë kornizave të pranuara nga paria janë të pritshme. Paria e ka treguar se kur i cënohet interesi është e gatshme të mos ndalet përpara asgjëje. Frika i bën qentë të lehin e kafshojnë. Falë zotit, unë nuk i kam frikë qentë. Qeni leh po unë mbaj gati shkopin.

AFRIM KRASNIQI: PIRAMIDAT E REJA TË ZGJEDHJEVE

Fushata elektorale ka disa kosto financiare: shuma që paguhet nga buxheti i shtetit, shuma që paguhet nga donacionet e huaja për zgjedhjet, shuma që paguajnë vetë partitë politike, shuma që paguajnë kandidatët dhe së fundi, shuma që paguan ekonomia dhe shoqëria. Referuar të dhënave zyrtare qeveria ka dhënë 723 milion lekë për KQZ-në në funksionet e tij zgjedhore. Përmes akteve shtesë, shifra zyrtare e dhënë nga buxheti shtetëror është rreth 7.5 milion euro. Një vend tjetër paralel për blerjen e pajisjeve për numërimin elektronik dhe verifikimin e kartave të identitetit nxjerr nga buxheti shtetëror edhe 4.2 milion euro të tjera. Donatorë ndërkombëtarë me programet e tyre të asistencës, monitorimit, etj, në kuadër të ndihmës për Shqipërinë kanë përllogaritur një buxhet që luhatet nga 1.5 në 1.7 milion euro. Vetë partitë politike (66) në garën elektorale prej muajsh kanë mbledhur fonde rezervë, të cilat deklarohen pas zgjedhjeve. Sipas të dhënave informate nga dy selitë kryesore politike dhe praktikës së zgjedhjeve të kaluara secila nga partitë e mëdha politike përllogarit shpenzime elektorale që variojnë nga 5-7 milion euro.

Për ta ilustruar shpenzimin, le të shohim një aspekt konkret. Një aktivitet kombëtar në Pallatin e Kongreseve, me të gjithë komponentët e tij (reklamë, ftesa, qiraja, sjellje pjesëmarrësish, regjia qendrore, skenografia, etj), kushton rregullisht  25-30 mijë euro. PD ka zhvilluar deri tani 7 aktivitete të tilla, PS 5 të tilla, pra së bashku kanë harxhuar rreth 270-360 mijë euro. Një miting i madh në një qytet, gjithashtu me të gjithë komponentët e tij, në rastin më të lirë kushton midis 5-10 mijë euro. Dy partitë kryesore kanë organizuar deri tani 18 mitingje të tilla, pra me një shifër minimale që varion në 90-180 mijë euro. Në raste si mitingu në Tiranë, shifra dyfishohet, diçka rreth 30-50 mijë euro, duke e fryrë akoma më shumë këtë faturë. Nëse analizojmë më pas marrjen me qira të zyrave elektorale (210 në gjithë Tiranën dhe disa qindra në gjithë vendin, secila prej tyre me qira dymujore që varion 100-200 euro dhe secila me një kompletim minimal që shkon 4-5 herë më shtrenjtë, përllogariten disa qindra e mijëra euro të tjera shpenzime. Nëse kjo shifër, përllogaritet me numrin e madh të partive që kanë potencial dhe prezencë me aktivitete tëtilla publike, p.sh, aktivitetet e përditshme të LSI, etj, mund të flitet përnjë faturë financiare që tejkalon shifrën e dhënë nga buxheti i shtetit për KQZ-në dhe zgjedhjet.

Pagesa ekstra janë ato që parashikohen të paguhen si reklama televizive, për transmetimet direkt në media, për fletëpalosjet, për reklamat në publik, për trajnimin e komisionerëve dhe pagesën e besnikërisë së tyre ditën e votimit/numërimit, për ngritjen dhe funksionimin e shtabeve zgjedhore dhe mekanizmave të ruajtjes së votës, për sistemin ndërlidhës, për pritjen e delegacioneve të huaja mbështetëse, për firmat e lobingut ndërkombëtar, për sondazhe dhe exit polls, për flamujt, postera, automjete lëvizëse, regji qendrore, prodhim të kasetave filmike, etj, etj. Të gjitha këtyre shpenzimeve ushtohen miliona të tjera të parashikuara indirekt, përmes shfrytëzimit të mjeteve shtetërore e publike në dispozicion. P.sh, kur kryeministri lëviz në një rreth bashkë me të lëvizin edhe 50-70 gardistë, mjete sigurie, policia dhe shërbimi sekret, stafi i kryeministrisë dhe medieve zyrtare, funksionarë shoqërues dhe autoritete lokale, – të gjithë të paguar nga taksat publike. E njëjta gjë ndodh edhe me kryetarët e partive që kanë pushtete ekzekutive, siç janë ata me kryetarë bashkie, kryetarë komunash, etj, buxhetet financiare të cilëve vihen tërësisht në dispozicion të fushatës.

E gjithë kjo pjesë e shpenzimeve nuk llogarit kontributet informale që paguan biznesi, direkt ose indirekt, me para në dorë, në xhirollogari ose me mjete në dispozicion, p.sh, me karburant, salla mbledhjesh, automjete, mjete reklamimi, foni, etj. Këto shifra janë të paverifikueshme, por nëse i referohemi të paktën dy rasteve publike të denoncimit gjatë legjislaturës së kaluar, në dy rastet biznesmenët kanë denoncuar se shifra e paguar prej tyre ka qenë 200-300 mijë euro. Nëse e konsiderojmë shpenzim elektoral edhe shumën që biznesi politik ka paguar, pra kandidatët që vijnë nga biznesi dhe që e justifikojnë atë me blerjen e vendit në listën e kandidimit ose kontributit vullnetar, shpenzimi i biznesit merr përmasa alarmante dhe është shumëfish më i lartë sesa ai që deklarohet në tabelën e të dhënave në KQZ. Për më tepër, kandidatët biznesmenë vendosin në funksion të fushatës mjete teknike të punës, stafin e punëtorëve dhe bashkëpunëtorëve, partnerët e biznesit, mjedise mbledhjesh dhe takimesh, etj, duke e thelluar faturën e financimit të paverifikueshëm elektoral.

Në rastin më të mirë e gjithë fatura e zgjedhjeve shkon 20-25 milion euro (fushatat inaktive) dhe deri 3-5 herë më shtrenjtë në fushatat e ashpra konkurruese. Zgjedhjet e vitit 2013 kanë tregues të shumtë të hyjnë në fushatat e ashpra konkurruese, ndaj edhe shpenzimet pritet të jenë shumë më të mëdha sesa më 2009 apo 2011. Bilanci është dyfish negativ: në një terren kaqabuzues dhe informal është gati e pamundur të evitohet shitblerja e votës dhe të garantohet siguria, ndershmëria dhe transparenca e procesit zgjedhor. Pasoja e dytë negative është se subjektet financuese janë të prirur ta ushtrojnë pushtetin politik në mënyrë të tillë që të kompensojnë humbjet elektorale dhe të shtojnë pasurinë e tyre, ndaje dhe kanë hyrë në politikë. Pra ata parashikojnë të përfitojnë nga posti dhe paraja publike për të balancuar humbjet elektorale dhe për të rritur pasurinë, – një ofertë e hapur e mbajtjes së gjallë të sistemit korruptiv dhe abuzues politik.

Aspekti i dytë ekonomik i fushatës lidhet me raportin e partive me biznesin, rolin e buxhetit publik dhe raportin e shtetit me treguesit makroekonomikë. Për shkak të natyrës së fushatës (jetë a vdekje përfitore elektorale) i gjithë shteti është në fushatë, nuk ka limit ndarës midis shtetit e partive, midis administratës publike dhe shtabeve elektorale, midis buxhetit shtetëror dhe buxhetit partiak elektoral. Çdo qindarkë e fundit është programuar të shndërrohet në asfalt elektoral, dhuratë për grupe të caktuara sociale, reklamë apo mjet tjetër që gjeneron vota elektorale. E bërë kjo në pushtet qendror nga e djathta dhe në pushtet lokal nga dy palët, buxheti publik rrezikon të gjejë vendin me 24 qershor në prag të falimentimit, pavarësisht fituesit formal të zgjedhjeve. Për më tepër, periudhat zgjedhore shoqërohen me stepjen e biznesit të huaj për investime në Shqipëri, për devijim të produkteve të biznesit privat në shërbim të partive të veçanta dhe për rënie të dukshme të prodhimit, konsumit dhe kështu, edhe të pritshmërisë nga mbledhja e taksave apo të ardhurat doganore.

Aspekti i tretë lidhet me vizionin e partive pretendente ndaj ekonomisë. Të gjithë diskutojnë dallimet midis taksës së sheshtë apo progresive dhe harrojnë “një detaj” tjetër më me rëndësi. Palët prezantojnë programe dhe premtojnë pafundësisht lehtësi financiare, vende pune, mbështetje për grupe sociale, rritje rrogash, trajtim preferencial, projekte rrugësh, etj, të gjitha të pashoqëruara me kosto financiare, pra pa një plan se nga do të vijnë këto burime. Duket se kryetarët e dy-tri partive kryesore i ngjajnë plakut të vitit të ri që kanë një thes me dhurata dhe shpërndajnë për gjithë fëmijët,- edhe këta kanë nga një thes me para dhe grinden se kujt do tua japin. Në fakt thesi është bosh, arkat e shtetit janë borxh, borxhi publik është në nivelet më të larta historike, privatizimet strategjike kanë përfunduar dhe se prodhimi ekonomik është në rënie drastike. Ndaj edhe shumica e premtimeve janë fiktive, formale, pa sens dhe të destinuara të dështojnë. Siç ndodhi me premtimin më 2011 në Tiranë për 6 linja tramvaji (gjysma e mandatit, duhet të kishte 3??)apo ai i vitit 2009 për Rrugën e Arbrit, Korridorin e Jugut, etj.

Në këtë mënyrë zgjedhjet po vijnë, fushata zgjat 30 ditë dhe si në dasmat e periudhës komuniste, pas dasmës/pijes/festës, të gjithë do të zhyten në borxhe, përfshirë çiftin e ri. Ne vijojmë t’i kushtojmë rëndësi imazhit, vitrinës, luksit, formës dhe jo përmbajtjes, interesit publik dhe ofertave reale. Ne harxhuam 5-6 vjet të ndahemi nga piramida e fajdeve dhe do duhen vite të tjera të rrëzojmë piramidat e reja që po ngremë. Ne rrezikojmë jo vetëm konsolidimin e sistemit partiak oligark, bazuar në logjikën mafioze dhe politikën korruptive, – por edhe hyrjen në një spirale krize ekonomike, nga e cila do të duhen kohë të dilet. Të paktën deri në zgjedhjet e tjera, kur përsëri, do shkundim xhepat për fushatën e radhës.

Cila është zgjidhja? Nëse do kishim Guvernator, Prokuror, Gjykata, etj, gjërat do të ishin më të thjeshta. Nëse do kishim shtet ligjor kjo nuk do të kishte ndodhur. Nëse do kishim demokraci direkte penalizmi i politikës do ishte shumë i madh. Nëse palët/kandidatët do detyroheshin të bënin paraprakisht publike të ardhurat e shpenzimet elektorale, vota qytetare do gjykonte mbi ndershmërinë e tyre. Nëse media do ishte e pavarur dhe jo biznes, politika të ishte profesion i ideve dhe jo burim pasurimi, shteti të ishte mbi partitë dhe jo bankë pa kod e tyre, – atëherë shanset e abuzimit do ishin minimale. Ndaj zgjidhja nis prej këtu, – rikthimi i pushtetit të qytetarëve për të dënuar politikën kur gabon, për të ndëshkuar kandidatët kur abuzojnë; forcimi i institucioneve për të fituar garantin që na mungon për demokraci funksionale si dhe një ligj të ri për nevojën e madhe të transparencës publike në financimin elektoral.

(Marre nga Shqiptarja.com)