Home » KUJTESE » EGLANTINA NASI: KONSUMI NE SHOQERINE SHQIPTARE: KAFE, CIGARE DHE BIRRE

EGLANTINA NASI: KONSUMI NE SHOQERINE SHQIPTARE: KAFE, CIGARE DHE BIRRE

Kafe, cigare, por edhe birre. Jane tre produkte nga te cilat duket se shqiptaret nuk heqin dot dore kollaj. Madje, ndaj te cileve duket se po e shtojne konsumin e tyre nga viti ne vit. Nje dukuri te tille e konfirmojne te dhenat me te fundit te publikuara nga Drejtoria e Pergjithshme e Doganave, per 5-mujorin e pare te ketij viti. Sipas te cilave, ne teresi te ardhurat e siguruara nga zhdoganimi i ketyre tre produkteve kryesore qe taksohen me akcize, kane shenuar rritje. Kjo edhe pse prej muajsh ka hyre ne fuqi ligji i ri i akcizave, i cili parashikonte uljen e tarifave per disa prej tyre. Konkretisht, te dhenat progresive te DPD-se, tregojne se ne total, ne fund te 5-mujorit 2013, rezultonin te zhdoganuara 3.126 ton kafe, nga 2.855 te tilla per te njejten periudhe respektive te nje viti me pare, apo 2.794 ne vitin 2011. Sikunder, rezultojne te zhdoganuara 9.138 ton birre, nje sasi e konsiderueshme kjo, edhe pse me pak renie krahasuar me vitin e kaluar, qe numeronte 10.448 ton. Apo 1.142 ton cigare sivjet, nga 1.299 per te njejten periudhe te vitit te kaluar. Sakaq, edhe nje tjeter produkt i rendesishem qe taksohet me akcize, ai i karburanteve, duhet thene se ka shenuar edhe sivjet nje ecuri te qendrueshme te importeve te tij nga jashte, duke u cilesuar keshtu si nje kategori e rendesishme e konsumit vendas. Perkatesisht, me plot 12.469 milione leke te ardhura qe i ka siguruar administrates doganore shqiptare per 5-mujorin e pare te ketij viti. Ndersa ne sasi, te dhenat e DPD-se referojne per plot 156.876 ton karburante te futura ne vend permes traut te doganes, sivjet, nga vetem 134.652 te tilla vjet apo 129.649 ne vitin pararendes, 2011.

12.723 Milione leke rezultuan ne teresine e tyre te ardhurat e siguruara per buxhetin e shtetit nga produktet e akcizes ne fund te majit 2013, nga vetem 7.409 te tilla nje vit me pare etj

3.126 Ton kafe ne total, rezultuan te zhdoganuara ne fund te 5-mujorit 2013, nga vetem 2.855 te tilla per te njejten periudhe respektive te nje viti me pare, apo 2.794 ne vitin 2011

9.138 Ton birre ne total, rezultuan te zhdoganuara ne fund te 5-mujorit 2013, nga 10.448 te tilla per te njejten periudhe respektive te nje viti me pare, duke folur gjithsesi per konsum

1.142 Ton cigare ne total, rezultuan te zhdoganuara ne fund te 5-mujorit 2013, nga 1.299 te tilla per te njejten periudhe respektive te nje viti me pare, duke folur gjithsesi per konsum

156.876 Ton karburante rezultojne te futura ne vend permes traut te doganes ne fund te 5-mujorit 2013, nga vetem 134,652 te tilla vjet apo 129,649 ne te njejten periudhe te vitit pararendes, 2011

Advertisements