ARTIAN GJATAJ: RILINDJA DHE CA PYETJE E PIKËPYETJE EKONOMIKE

Meqë e lamë politikën e madhe mënjanë, le të flasim shkurtimisht për këtë politikën e sukseseve të Qeverisjes se z. Edi Rama, sepse edhe kështu më janë mbledhur nja 100 pyetje që nuk po iu jep dot njeri përgjigje…

di gjë njeri se cdo të bëhet për të hapur ato 300000 mijë vendet e punës? Sepse kemi 1257 vete në ministrinë e Mirëqënies që merrën pjesërisht edhe me këto punë… Sa para borxh do të marrim për të mbushur gropen e buxhetit për 2015? Ku do ti gjejmë ato 700,000,000,00 dollarët që nuk i kemi? Sa do të na rritet borxhi i shtetit? Po për taksat që do të na japin 2,5 miliardë dollarë të ardhura në vit mbas këtij viti, do të diskutojmë? Po për piramidat e arsimit, të ndërtimit, të bankave, të krediteve, e me radhë do të flasim? Do të flasë njeri për deklaratën e Sajmir Tahirit se rrogat e policëve janë rritur me 25%? Nga dolën këto para?! Po për 1200 policë të rinj që na shtohen këtë vit, dihet gjë si do ja bëjmë? Po për dritat e energjinë, a mendon kush se do të pajtohen njerëzit me formulën e re që u merr mesatarisht 24 mijë lekë më shumë në muaj për banesë? Do të taksojë gjë pasanikët, kryeministri? Do të ketë verifikim të pasurive? Po me legalizimin si do ja bëjmë? Do të sekuestrohet ndonjë gjë?

Dhe më e rëndësishmja, do të shkojë njeri të shohë Jesse J.? Sepse, para nuk kemi por cirkun e hordhëkun e bëjmë si më të mirët. Me rastin e dites se Clirimit, dhe ne shenje te arritjeve tona madheshtore ne te gjithe fushat, keta duan te therresin nje kengetare britanike, sepse jo për tjetër, por këta I kishim aleatë dhe na nisnin para dhe brekët I bënim me parashutat e tyre … Mirepo, ashtu do na ikin parate qe si kemi per te paguar shkollat, e mesuesit, e tani do ti japim nja 200000 euro kesaj me kendue anglisht per veteranet…

Sepse, ka plasur inflacioni dhe per ne që jetojmë me rroga fikse, e borxhet e kreditë I kemi me euro për shtëpitë, makinat e pushimet, po bëhet jetë e vështirë. Ja vezët u rritën, cigaret u rritën me 12%, mielli, sheqeri e vaji u rritën po ashtu, me 100, 250 lekë. Nuk do të ketë rritje rrogash për kënd tjetër, as për mësuesit, as për pastruesit as për formacionin më të shquar e të kompletuar të Ushtrisë Shqiptare, Bandën Muzikore, por vetëm për policët?! Nejse, pyetje sa të duash, përgjigje nuk po marrim, por po presim të vijë Ilir Meta në krye të Qeverisë dhe atëherë don Zoti e bën dicka edhe për ne.

RRETHIMI DHE INTEGRIMI – MBI KONCEPTIN STRATEGJIK TË PARISË SË TIRANËS

Rrethi i Ferrit

Në thelb të marrëdhënies së shtetit me qytetarët e vet, (kjo vlen për të gjitha shtetet), qëndron një marrëveshje e pashkruar, rëndësia e së cilës bëhet e dukshme vetëm në momentet kur shteti gjendet në krizë të thellë. Kjo marrëveshje mbështetet në besimin reciprok, se shteti do t’iu ofrojë të gjithë qytetarëve të vet sigurinë e jetës, të mirëqënies ekonomike dhe rregullin e duhur shoqëror. Të tre këto forma të sigurisë janë të ndërlidhura dhe të pashkëputshme nga njëra-tjetra. Këto tre forma të sigurisë janë të ndërlidhura në konceptin bazë strategjik të shtetit. Ky është objektivi që mbetet në themel të politikave të shtetit.

Shtetet që ua ofrojnë këtë siguri qytetarëve të tyre janë shtete të qëndrueshme, me qytetarë besnikë, me mirëqënie relative me një rend shoqëror që pranohet nga të gjithë si legjitim. Këto shtete kanë koncepte strategjike, që janë të dallueshme nga njëri-tjetri, por që mendohet se janë…

View original post 2,600 more words

VIZITA E EDI RAMËS NË SERBI DHE EFEKTET E SAJ NË TRE NIVELET E POLITIKËS SHQIPTARE

Rrethi i Ferrit

Në cdo moment, një veprim politik duhet të konsiderohet nga tre këndvështrime të ndryshme. Së pari, nga efekti që ka mbi interesin kombëtar-shtetëror dhe vendin që zë shtet-kombi midis shteteve në sistemin ndërkombëtar ku sjellja e caktuar ose shpërblehet ose dënohet nga strukturat e sistemit ndërkombëtar. Së dyti, nga efekti që ka mbi politikanët vetë dhe në vendin që këta zënë në strukturën e njerëzve me pushtet brenda shtetit të caktuar dhe fuqinë që kanë mbi shtetin dhe strukturat e tij. Dhe, më në fund, veprimi politik konsiderohet nga efekti që ka mbi masën e njerëzve dhe të mbështetësve që gjykojnë emocionalisht dhe që, në mungesë të dijenive, ngatërrojnë ndjenjat e tyre me politikën. Shpeshherë ndodh që për hir të emocioneve të mbështetësve, të interesave të politikanëve vendimmarrës, të momentit kritik e të shtysave të caktuara, ose interesi kombëtar, ose karriera e politikanit, ose ndjenjat e popullit lëndohen dhe dëmtohen…

View original post 1,536 more words